PSYCHOSOMATISCH NETWERK VEENENDAAL

Psychosomatische klachten nemen een grote plaats in binnen de gezondheidszorg. Psychosomatische klachten zijn somatische (lichamelijke) klachten die worden veroorzaakt of in stand gehouden door psychosociale factoren. De lichamelijke klachten zijn vaak vaag, onduidelijk en subjectief. Het vervelende van psychosomatische klachten is dat ze wel degelijk gevoeld en ervaren worden, maar dat ze bij nader medisch onderzoek niet aantoonbaar zijn (SOLK). Dat kan onzekerheid tot gevolg hebben en zelfs gevoelens van angst opwekken.

 

ONTSTAAN VAN PSYCHOSOMATISCH NETWERK

SOLK klachten vragen dan ook een andere aanpak, die vaak niet te vinden zijn bij de reguliere monodisciplinaire therapieën. Soms moet je als therapeut gewoon toegeven: ‘Ik kan dit niet alleen!’
Toen ik dit bedacht ben ik op zoek gegaan naar oplossingen. Samen met een collega zijn we gaan brainstormen over ideeën gericht op het behandelen van de psychosomatische problemen. We kwamen al snel op de samenwerking met andere disciplines zoals oefentherapeuten Mensendieck/Cesar, psychosomatische oefentherapeut Mensendieck, fysiotherapeuten, psychologen, POH-GGZ, thuiszorgorganisaties, haptotherapeut,  huisartsen, diëtisten en tandarts.
Nu zijn er afspraken gemaakt voor samenwerking en overleg tussen huisartsen, psychosomatisch werkende oefentherapeut Mensendieck, psycholoog, fysiotherapeut en de POH-GGZ. Andere genoemde disciplines zijn en blijven nauw verbonden aan het psychosomatisch netwerk binnen Veenendaal.

 

DOEL

Door de samenwerking tussen de verschillende disciplines kunnen de psychosomatische problemen van een cliënt kwalitatief beter en kwantitatief sneller behandeld worden.

 

 

WIE KUNNEN ER INSTROMEN?

Herkent u (meerdere) van onderstaande signalen dan kan u informatie vragen bij mij (zie contact gegevens):

 

Lichamelijke symptomenzoals aanhoudende moeheid, slaapproblemen, gespannen nek-, schouder- of armspieren, spanningshoofdpijn, lage rugpijn, misselijkheid, maag-darmstoornissen (PDS), verminderde weerstand, pijn/druk op de borst, hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid, verhoogde bloeddruk.

Psychische symptomenzoals niet meer tot rust kunnen komen, gejaagdheid, vermindering van de concentratie, vergeetachtigheid, piekeren, besluiteloosheid, prikkelbaarheid, irritatie, somberheid, angst niet meer te kunnen genieten, lusteloosheid, desinteresse, onzekerheid, vermindert zelfvertrouwen.

Gedragsmatige symptomenzoals minder kunnen presteren, meer fouten maken, chaotisch gedrag, woedeuitbarstingen en huilbuien, bijna ongevallen, meer roken, overmatig alcoholgebruik, toegnomen gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen, vermijden van social contacten.

 

TRAJECTEN

Er zijn verschillende trajecten die afgestemd zijn op het accent van de problematiek. Zo kan het accent bijvoorbeeld liggen op de psychologische hulp, de psychosomatische oefentherapie of op de fysieke training.

 

AANMELDING

U kunt zich aanmelden bij Mariska Elders op telefoonnummer 0318-515239 of mobiel 06-50255134 of via e-maiDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

INTAKE

Tijdens de intake vindt de anamnese plaats en wordt de 4DKL-vragenlijst afgenomen. Aan de hand van de uitslagen van de vragenlijst, de hulpvraag van de cliënt en het accent van de problematiek zal de cliënt instromen in het protocol in het juiste traject. Er zal geregeld overleg zijn en afstemming tussen de verschillende disciplines voor een goed verloop van de behandeling.